De Dorn-methode komt uit Duitsland en is een zachte milde therapie. Dorn therapie werkt direct op de doornen van de wervelkolom en is een zachte wervel en gewrichtsbehandeling. Ze kan gebruikt worden bij ziektes die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. Het werkt zonder medicijnen.
Bij toepassing van de Dorn-methode worden wervels en gewrichten met zachte druk weer op de juiste plaats in rug, nek of bekken teruggeschoven. Dit wordt gedaan met behulp van de duimen en dit wordt uitgevoerd in combinatie met beweging.
Het uitgangspunt van de Dorn-methode is het beenlengteverschil, waardoor vaak een bekkenscheefstand ontstaat. Dat heeft weer een hele reeks klachten tot gevolg in het heiligbeen, heupen, knieën, voeten, nek maar ook darm- en blaasproblemen. Bij de Dorn-methode wordt het langere been op een natuurlijke manier korter gemaakt.
Bij de Dorn-methode is het uitgangspunt dat rugklachten vanuit een beenlengte verschil voortkomen. Deze therapie richt zich dan ook op alle grote gewrichten en speciaal de wervelkolom die op een prettige en natuurlijke wijze gemanipuleerd wordt.


De wervelkolom
Midden in ons lichaam, hebben we een zeer stabiel, maar beweeglijk geraamte dat ons lichaam zijn vorm, stabiliteit en beweeglijkheid geeft.
Dit geraamte is niet alleen het centrale steunpunt van het lichaam, maar ook het stabiele beschermende omhulsel van het ruggenmerg dus de centrale zenuwstreng, die onze hersens met alle organen verbindt. De wervelkolom bestaat uit verschillende beweeglijke wervellichamen, die door tussenwervelschijven van elkaar gescheiden en geveerd worden. De flexibiliteit van de wervelkolom en de gewrichten wordt door een gecompliceerd spier- en zenuwstelsel in stand gehouden. De 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, het heiligbeen en het stuitbeen vormen de wervelkolom, waardoor wij ons staande kunnen houden.
De wervelkolom draagt ons hoofd, de schouders en armen. Via het heiligbeen is de wervelkolom met het bekken verbonden dat via het heupgewricht door de benen wordt gesteund.
Ideaal is als ons geraamte symmetrisch, harmonisch en statisch- dynamisch in evenwicht is. Iedereen heeft situaties meegemaakt die deze orde verstoord hebben. De gewrichten zijn verschoven, verdraaid of gekanteld. Dit geldt in het bijzonder voor de gewrichtjes tussen de 24 rugwervels en de gewrichten bij het heiligbeen. De gevolgen zijn pijn of bewegingsbeperkingen. Soms is het lichaam zelf in staat dit te corrigeren. Lukt dit niet dan is andere hulp noodzakelijk. De gevolgen van langdurige botverschuivingen zijn talrijk. Brengen we het geraamte weer op orde dan overkomt ons een gevoel van welzijn.
Oorzaken en oplossingen voor het beenlengte verschil
De oorzaken van ongelijke benen kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap maar vooral gewoon het zitten.
De wervels
Als door het opheffen van het beenlengteverschil nu de basis in orde is, gaan we verder met de wervelkolom. Alle wervels worden nu gecontroleerd. Als ze niet in de goede positie staan worden ze voorzichtig weer op hun goede plekje gedrukt.
De patiënt moet dan voor de borstwervels met beide armen pendelen en voor de lendenwervels met het been pendelen, waardoor er in de musculatuur beweging ontstaat. Zo glijdt de wervel weer in de goede positie.
De behandeling is ook heel goed voor zenuwen en organen. De sturing van de organen gaat vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal naar de plaatsen waar ze uit de wervelkolom naar de betreffende organen lopen. Als de wervels niet goed staan komen deze verbindingen ook onder druk te staan.
Hoe nu verder?
- Na de Dorn behandeling moet de patiënt 2 á 3 dagen inspanningen vermijden.
- Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt.
- Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte giften in de weefsels komen nu los).
Bij welke klachten is Dorn-therapie succesvol?
Onder andere de volgende klachten kunnen het gevolg zijn van scheefstand in gewrichten en kunnen in dat geval verminderd worden met Dorn-therapie:
- Rugpijn (op diverse plekken; laag, midden, hoog)
- Pijn in het S.I.-gewricht
- Scoliose
- Heupklachten
- Stijve nek
- Schouderklachten
- Armklachten
- Hoofdpijn en migraine
- Carpaal tunnel syndroom
- RSI-klachten
Bij welke klachten is Dorn-therapie succesvol?
Bij het geven van Dorn-therapie is het jouw doel als behandelaar om de pijn te verminderen en mensen soepeler laten bewegen. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig. Na afloop van een sessie kan de ontvanger pijn of spierpijn ervaren op de plek van de correcties. De gewrichten en spieren gaan op zoek naar een nieuwe balans. Zo kunnen de wervels die gecorrigeerd zijn op een andere manier druk geven op bepaalde spieren. Door te blijven bewegen, zal deze pijn verminderen en verdwijnen. Wat mooi is om te horen na enkele behandelingen, is dat veel klanten ervaren dat ze als het ware ‘meer ruimte’ in hun lichaam hebben gekregen. Ze voelen zich hierdoor leniger en energieker!